Alle verdachten waren vandaag aanwezig in de rechtszaal, ieder met een eigen advocaat. Morgen om 12.00 uur mogen ze de gevangenis verlaten, maar ze krijgen wel een onderling contactverbod.
De plofkraken waarvan de Utrechters verdacht worden vonden plaats bij banken in Emsdetten, Rheine en Wesel, alledrie net over de grens. De mannen waren volgens de aanklager in het bezit van bivakmutsen en kogelwerende vesten. Ook zouden ze snelle auto's en kentekenplaten hebben gestolen.
De mannen gaven aan thuis te moeten zorgen voor hun kinderen en hun zieke familieleden, maar vooral de lange duur van het proces heeft de rechtbank doen besluiten dat de mannen naar huis mogen. Het OM wilde dat de Utrechters in voorarrest bleven zitten. Volgens de aanklager weegt het maatschappelijk belang zwaarder dan het belang van de verdachten.
AANVULLENDE VRAGEN
De advocaat van Patrick G. heeft aangegeven aanvullende onderzoeksvragen te hebben. Hij wil graag weten hoeveel voorkennis de mensen hadden die zijn cliënt op bewakingsbeelden hebben herkend. Ook wil hij meer weten over de telefoongegevens en het DNA-onderzoek.
De verdachte gaf aan voor zijn kinderen en hun moeder te willen zorgen. Het stel heeft recent een kind gekregen, maar de moeder kan het kindje niet zelf de fles geven door een polsblessure. "Het water staat haar aan de lippen", aldus de advocaat. "Het gaat om de verzorging van zijn kind!"
Het OM pareerde dat G. 's nachts ook naar Duitsland kan om plofkraken te plegen, dus dat zijn zorgtaak voor zijn kinderen blijkbaar niet zo belangrijk is. G. wordt door de vondst van DNA op een pistool ook verdacht van wapenbezit. De officier wil dit graag toevoegen aan de tenlastelegging.
NAAR HUIS
Mohamed G. wilde graag naar huis om te zorgen voor zijn zieke moeder en zusje. Het zou minder goed met hen gaan sinds de verdachte vast zit.
Zijn advocaat is ook benieuwd naar de gang van zaken rond zijn aanhouding. Hij werd opgepakt in een hotel, maar wil graag weten hoe justitie wist dat hij daar was. Ook heeft zijn advocaat twijfels bij het Duitse laboratorium, waar zijn DNA wordt onderzocht. De advocaat wil dat het bewijs wordt overgebracht naar het NFI. Het OM is van mening dat de deskundigen van Duitse lab gewoon bevoegd zijn.
Ook de advocaat van Colin van G. vroeg of zijn cliënt naar huis mag in afwachting van het proces. De verdachte zit al negen maanden in voorlopige hechtenis. Hij gaf aan thuis voor zijn zieke moeder te willen zorgen. De advocaat van Sonny K. stelde voor dat de verdachten een contactverbod krijgen.
CRASH
Bij de plofkraak in Wesel vorig jaar juli, bliezen de daders een geldautomaat op. De auto reed Utrecht in en crashte uiteindelijk op het Anne Frankplein in Transwijk. Volgens justitie maakten de plofkrakers 105.980 euro buit, maar waar dat geld gebleven is, is niet duidelijk.
Het OM beschuldigt Bob E. van het plaatsen en afsteken van de explosieven. Ook wordt hij verdacht van heling omdat hij rondreed in een gestolen vluchtauto en zou hij meerdere gestolen kentekens bezitten. Volgens zijn advocaat is er 'nihil bewijs', de vondst van zijn DNA in de auto zou niet betekenen dat hij ook bij de plofkraak betrokken was.
RECHTSZAAK
De verdachten reageerden opgelucht op hun voorlopige vrijlating. "Gefeliciteerd jongens, tot morgen!", klonk er van de tribune.
De inhoudelijke behandeling zal op 12 en 19 oktober plaatsvinden. Volgende week beslist de rechtbank over de aanvullende onderzoeksvragen.
Bron: RTV Utrecht